TAE KWON DO - Τεχνική της άοπλης μάχης για αυτοάμυνα

tkd

   Το ΤΑΕ KWON DO (TKD) το άθλημα που τόσο αγαπάμε, δεν είναι τίποτα άλλο από μια αρχαία πολεμική τέχνη, που αναπτύχτηκε στη Κορέα πριν από 2000 χρόνια περίπου. Το TKD ενσωματώνει τις απότομες γραμμικές κινήσεις του καράτε και τις ρέουσες κινήσεις με κυκλικά μοτίβα του Kung-fu, με τις δικές του τεχνικές λακτισμάτων.

   Από την πρώτη σχολή Tae Kwon Do (Kwan) στο Yong Chun το 1945 στη Σεούλ, κατέληξε στις μέρες μας να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα πολεμικών τεχνών στον κόσμο. Οι λόγοι πολλοί και ουσιώδεις, αλλά ακριβώς επειδή δεν αποβλέπει μόνο στην αυτοάμυνα, παρά γυμνάζει και ξεκουράζει τον πολυάσχολο σύγχρονο άνθρωπο θεωρείτε μια από τις πιο κατάλληλες ασκήσεις, για μια σωστή σωματική και ψυχική διάπλαση.
   Το TKD είναι ένας τρόπος ζωής μοναδικός και θαυμαστός. Αν και έχει εισηχθεί πρόσφατα στο δυτικό κόσμο είναι επί αιώνες ένα ολοκληρωμένο κομμάτι της Κορεάτικης κοινωνίας, της Κορεάτικης μόρφωσης και κληρονομιάς. Δεν έχει σταματήσει να είναι ακόμη μια πολεμική τέχνη που εφαρμόζεται σε όλη την Κορέα στα στρατιωτικά γυμνάσια, στα σχολεία και σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια.
  
Το 1982, η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ ορίζει το Taekwondo ως επίσημο άθλημα επίδειξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ και το 1992 στην Βαρκελώνη, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, εισάγεται στο επίσημο πρόγραμμα αγώνων.
Σήμερα το Tae Kwon Do διδάσκεται σε περισσότερες από 200 χώρες, με πάνω από 40 εκατομμύρια αθλητές.

   Στην Ελλάδα το TKD πρωτοεμφανίστηκε το 1968, όταν άρχισε να διδάσκεται με ιδιωτική πρωτοβουλία και πρώτο «δάσκαλο» τον Σταμάτη Κάσση. Την εποπτεία του αθλήματος από το 1979 έως το 1987 είχε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Το 1987 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Tae Kwon Do (ΕΛΟΤ), η οποία σε συνεργασία με δύο γεωγραφικά χωρισμένες περιφερειακές ενώσεις, την ΕΤΑΝΕ και την ΕΤΑΒΕ, Νοτίου και Βορείου Ελλάδος, έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη του αθλήματος. Στη δύναμη της ΕΛΟΤ ανήκουν 400 και πλέον σωματεία με περισσότερους από 40.000 εγγεγραμμένους αθλητές και αθλήτριες. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πανελλήνια, διασυλλογικά και περιφερειακά πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων.

   Η διαχρονικότητα και ραγδαία εξέλιξη του αθλήματος οφείλεται στην ουσιαστική διαφορά του από όλα τα άλλα αθλήματα, που δεν έχουν σχέση με το TKD. Σε αυτά έχουμε απλώς μια εξάσκηση που γίνεται ίσως και για χόμπι, το δε αποτέλεσμα προκύπτει από τη νίκη ή την ήττα. Στο TKD όμως ο σκοπός, εκτός όλων των παραπάνω, στο υψηλότερο επίπεδο του, είναι η αυτοάμυνα. Το αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό καθημερινά σε όλους όσους ασχολούνται με αυτό, γι' αυτό και μιλάμε πλέον για τη φιλοσοφία του Tae Kwon Do. Όλες οι τεχνικές άμυνας και επίθεσης γίνονται με πολλούς συνδυασμούς κτυπημάτων, χρησιμοποιώντας τα πόδια και τα χέρια με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, έκρηξη και κινητικότητα.

agonistiko tkd01

Η απόλυτη μετάφραση του TAE KWON DO είναι:

TAE (πόδι) είναι ο προσδιορισμός για όλες τις τεχνικές με τα πόδια
KWON (χέρι) είναι ο προσδιορισμός για όλες τις τεχνικές με τα χέρια
DO (μυαλό) ο δρόμος και ο τρόπος με τον οποίο κάποιος μπορεί να πορευτεί στη ζωή του

Βασικές αρχές του TAE KWON DO:
Ευγένεια (Ye Ui)
H ευγένεια αποτελεί κανόνα ζωής που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι ως μέσο για την καλλιέργεια και την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων.
Ακεραιότητα (Yom Chi)

Στο Tae Kwon Do ο ορισμός για τη λέξη ακεραιότητα είναι χαλαρότερος από αυτόν που συνήθως συναντά κανείς στα λεξικά. Πρέπει κανείς να μπορεί να καθορίσει το σωστό και το λάθος και να έχει τη συνείδηση, αν κάνει λάθος, να αισθανθεί ενοχή.
Επιμονή (In Nae)

Είναι το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος για να μπορεί να επιτύχει τους στόχους του.
Αυτοέλεγχος (Guk Gi)

Αυτή η αρχή είναι εξαιρετικά σημαντική, ως προς το πώς συμπεριφέρεται κανείς είτε σε αγωνιστικό είτε σε προσωπικό επίπεδο. Η απώλεια του αυτοελέγχου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για το περιβάλλον του.
Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool)

Ο μαθητής του Tae Kwon Do οφείλει να συμπεριφέρεται σε όλες τις περιστάσεις με ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Όταν συναντά την αδικία, αντιμετωπίζει τους φιλοπόλεμους χωρίς καθόλου φόβο ή δισταγμό, με ακατάβλητο πνεύμα, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο αντίπαλος ή πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός του.

Ουσιαστικά το αγωνιστικό και το τεχνικό μέρος της πολεμικής αυτής τέχνης είναι οι δύο κεντρικοί άξονες που συνθέτουν το TaeKwonDo.

agonistiko tkd

Αγωνιστικό TAE KWON DO (Ολυμπιακό Άθλημα):

  Ο αγώνας ξεκινάει και ολοκληρώνεται με θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης, στο στομάχι και όχι χαμηλότερα) με σκοπό τη συγκέντρωση των περισσότερων πόντων. Οι δύο αθλητές μάχονται σε 3 γύρους των  2 λεπτών. Ανάλογα με τα σημεία που στοχεύουν και το είδος των λακτισμάτων παίρνουν και τους αντίστοιχους πόντους. Όταν γίνονται παραβάσεις δίνονται πόντοι ποινής. Τον αγώνα επιβλέπουν από κοντά ένας κεντρικός διαιτητής και σε απόσταση οι κριτές. Κατά τη διάρκεια του αγώνα απαγορεύονται χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, γροθιές στο πρόσωπο, λαβές ακινητοποίησης κ.α., τα οποία και τιμωρούνται ανάλογα από τον διαιτητή και του κριτές. Στο τέλος του αγώνα νικητής είναι ο αθλητής που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους.
Εξοπλισμός αθλητών σε αγώνες TAE KWON DO:
Kάσκα | Μασελάκι | Θώρακας | Σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα) | Επικαλαμίδες | Γάντια | Καλτσάκια

paradosiako tkd01

Τεχνικό ή Παραδοσιακό TAE KWON DO:

  Το παραδοσιακό Tae Kwo Do περιέχει αυτοάμυνες, τεχνικές χεριών (αποκρούσεις και χτυπήματα με μέρη του χεριού), σπασίματα ξύλων, ψηλά άλματα, πτώσεις και τις φόρμες (σειρά ασκήσεων ή poomsae).
Αγωνιστικά στο τεχνικό TKD κάθε ασκούμενος εκτελεί τις φόρμες (poomsae) και βαθμολογείται αρνητικά με το οποιοδήποτε λάθος.

Η ισορροπία, το ύφος, οι στάσεις, η εκκίνηση και το τελείωμα μιας τεχνικής, το σημείο της φωνής, ο συντονισμός ποδιών και χεριών τόσο του άνω όσο και του κάτω μέρους του σώματος βαθμολογούνται με αυστηρότητα. Ο αθλητής δεν κερδίζει πόντους από την ώρα που θα ξεκινήσει την εκτέλεση της φόρμας, αλλά ανάλογα με τα λάθη της εκτέλεσης αφαιρούνται πόντοι από το μέγιστο των 7 που είναι το άριστα.
Πρωταθλήματα τεχνικού Tae Kwon Do γίνονται συχνά σε όλο τον κόσμο και συμμετέχουν σε αυτά πάρα πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα.